Latent leren – Ik slaap er een nachtje over

Paarden zijn meesters in latent leren. Maar wat is dat nou, dat latent leren?

Het wordt ook wel vertraagd leren genoemd.

Voorbeeld:

In een eerste trailerlaadtraining leer ik een paard op een rustige manier achterwaarts de trailer af te gaan. Het paard weet alleen nog niet zo goed wat hij met zijn achtervoeten moet doen in het achterwaarts gaan. Tijdens de training gaat het achterwaarts daarom de ene keer heel onbeholpen en soms zelfs een beetje lomp, en de andere keer juist heel soepel.

Aan het einde van de training is het rustig achteruit gaan nog niet goed bevestigd, dus ik stel voor om het paard voor die dag verder lekker op de wei te zetten en we maken een afspraak voor een volgende training, een week later. Ik geef daarbij aan dat het rustig achteruit lopen in de tussentijd niet geoefend hoeft te worden.

Een week later kom ik terug. En je raadt het al. Het paard loopt heel rustig achterwaarts de trailer af. Net alsof hij nooit anders heeft gedaan.

Hoe kan dit nou? Je zou toch denken dat als je je paard iets nieuws wil leren, je dit zo vaak mogelijk moet oefenen… Het liefste elke dag opnieuw….

Als je je paard iets nieuws aanleert, duurt het even voordat het is opgeslagen in het langetermijngeheugen. Zolang de nieuwe informatie nog niet is opgeslagen in het langetermijngeheugen is die informatie heel kwetsbaar. De informatie kan zolang het onderweg is, weer heel snel verdwijnen.

Heb je iets nieuws aangeleerd aan je paard en krijgt hij daarna geen rust? Dan heb je een grote kans dat het nieuw aangeleerde volledig weg is.

In het voorbeeld van hierboven: Zou het paard na de trailerlaadtraining nog een Grand Prix proef moeten lopen, dan bestaat er een grote kans dat hij een week later nog net zo onbeholpen achterwaarts van de trailer gaat als in de eerste training. Het is daarom heel belangrijk dat een paard rust krijgt om nieuw aangeleerde gedragingen te verwerken. Geef ze dan dus letterlijk ‘een nachtje om er over te slapen’. (En het liefste dus meerdere nachtjes) En je zal zien dat je training met sprongen vooruit gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s