Wie ben ik?

En dan loopt je eigen paard de trailer niet in.

Één keer per jaar trekken mijn vriendinnen en ik er op uit, samen met onze paarden. Een week van gezelligheid en het te paard ontdekken van de mooiste gebieden in Nederland.

De trailer was voor Immy, mijn knappe Friese parel, nooit een probleem. Ook op de heenweg naar het vakantieadres liep ze zo de trailer in. De terugweg was een ander verhaal. Ze wilde er niet meer in. En als ze er al gedeeltelijk in liep, dan ging ze er met een rotvaart weer uit.

Daar sta je dan als gedragstrainer voor paarden.

Alle emoties kwamen voorbij; machteloosheid, verdriet, frustratie, het gevoel gefaald te hebben.

Er gingen twee gedachten door me heen: ‘Shit het is echt anders als je eigen paard de trailer niet op gaat’ én, nog veel belangrijker, ‘nu weet ik écht hoe het voelt als je paard een probleem heeft met de trailer’.

Die dag heb ik Immy na 1 uur de trailer in gekregen. Op mijn manier. Ik heb me niet laten verleiden door goed bedoelde adviezen van omstanders. En ja, daardoor duurde het misschien wat langer, maar ik wilde de vertrouwensband tussen mij en Immy niet beschadigen door gebruik te maken van een trucje. En ik wist dat als ik op dat moment de tijd zou nemen om haar met rust de trailer in te krijgen, het probleem op een later moment makkelijker opgelost zou zijn.

Kort nadat we terug waren van de vakantie ben ik het trailerladen met Immy gaan trainen. Binnen no-time had ze weer vertrouwen in de trailer. Ze stond er weer binnen 10 seconden op én ze bleef ook rustig staan.

Sinds die training is de trailer geen probleem meer en hebben we al weer vele mooie ritten gemaakt op vreemd terrein.

Ik ben er voor duurzame oplossingen. Voor een quick fix ben je bij mij aan het verkeerde adres. Bij een duurzame oplossing hoort wat mij betreft ook gedegen kennis over het gedrag, emoties en trauma’s bij paarden. Kennis die ik graag deel voor meer bewustwording. Verder word ik gekenmerkt door een rust die van nature aanwezig is en bakken vol geduld.

Mijn visie is dat een paard een mening mag hebben. Ze mogen laten zien wat ze eng of spannend vinden. Het zijn geen robots die maar moeten doen wat we van ze vragen. Door het paard een stem te geven, kan ik namelijk op zoek naar de oplossing die het beste bij dat paard past, waardoor het trailerlaadprobleem blijvend wordt opgelost.

Als je me zou kennen, zou je weten dat ik:

  • een typisch kattenvrouwtje ben. Maar dan mét man.
  • verslaafd ben aan gamen. Super Mario, Animal crossing en Zelda zijn favoriet.
  • zes tatoeages verborgen heb op mijn lichaam (waarvan er een uiteraard symbool staat voor mijn paard) en het hier waarschijnlijk niet bij blijft.
  • een zwak heb voor mooie notitieboekjes. Je kunt er nooit teveel hebben.
  • uren kan bingewatchen. Vooral zoetsappige series als Virgin River, Bridgerton en Jane the Virgin.
  • hoop dat mijn zoon paarden maar saai gaat vinden. Mijn paardenhobby wil ik toch echt voor mezelf houden.
  • een hoarder ben als het op boeken aankomt. Omdat mijn kasten vol begonnen te raken, ben ik noodgedwongen overgestapt op een e-reader.

Joyce Matthijssen | 06 – 18 91 78 37 | joyce@joyful-paardentraining.nl | KvK 78218837