Anti Vliegenspray: Zelf maken

Na de tips die ik de afgelopen tijd heb gegeven, zou het geen probleem meer moeten zijn om anti-vliegenspray te gebruiken bij je paard. (Is dat nog wel een probleem, neem dan vooral eens vrijblijvend contact met mij op.)

Vol enthousiasme ga je nu dan ook op zoek naar de beste anti-vliegenspray die er is… En dan moet je kiezen uit honderden exemplaren, de een nog duurder dan de ander… Maar je kunt ook heel makkelijk zelf anti-vliegenspray maken!

Sinds vorig jaar maak ik mijn eigen anti-vliegenspray. Super simpel en uiteindelijk vele malen goedkoper dan de vliegenspray uit een fles van de paardenwinkels. En nog belangrijker: net zo effectief!

Hierbij het recept voor 1 liter anti-vliegenspray:

  • 0,5 liter water
  • 0,5 liter witte natuurazijn
  • 10 druppels citroengras olie
  • 10 druppels theeboom olie (tea tree)
  • 10 druppels eucalyptus olie
  • 10 druppels lavendel olie
  • 10 druppels kruidnagel olie
  • Solubol (zie toelichting hieronder)

Je zou er nog voor kunnen kiezen om Hertshoornolie toe te voegen, maar dat heb ik zelf eigenlijk nog nooit gedaan.

Let op! Olie en water mengen niet. Daarom heb je een emulgator nodig om te zorgen dat de olie niet op het water blijft drijven. Ik gebruik hier zelf Solubol voor. Verkrijgbaar bij Natural Heroes en Bioflore. Sowieso moet je de vliegenspray altijd goed schudden voor gebruik.

Let op! Er zit ontzettend veel kwaliteitsverschil in essentiële oliën. Je hebt goedkope troep waarbij het meer uit chemische rotzooi bestaat dan uit natuurlijke ingrediënten. En dat wil je natuurlijk niet op je paard spuiten. Zelf gebruik ik de essentiële oliën van Plant Therapy. 100% natuurlijk en betaalbaar (een 10 ml flesje olie kost gemiddeld € 9,- en je kunt daar ongeveer 160 tot 180 druppels uit halen). In Nederland kun je deze oliën bestellen bij Est Pura.

Ik gebruik de zelfgemaakte anti-vliegenspray vooral voor de buitenritten die ik maak en daarvoor werkt het perfect. Garanties voor langdurige werking op de wei kan ik dus niet geven. (Maar goed volgens mij kan bijna geen enkele anti-vliegenspray dat.)

Maak jij zelf ook anti-vliegenspray? Welk ingrediënt mag er volgens jou dan niet ontbreken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s