Gamend paarden trainen

Wat velen van jullie niet weten is dat ik een liefhebber ben van videogames. In een jaar zit ik vele uren achter een laptop, Playstation, en sinds september ook achter de Nintendo Switch.

Na het verbouwen van een eiland in Animal Crossing ga ik de laatste weken op avontuur in de fascinerende wereld van Zelda: Breath of the Wild.

En in deze game kwam ik een mooie les tegen over het trainen van paarden.

In het filmpje zie je hoe ik in het spel een wild paard tem.

Oke. Het van achteren besluipen van een paard voordat je erop springt om het te temmen is nou niet echt paardvriendelijk te noemen. En dit adviseer ik ook zeker niet wanneer je je paard ruitermak wil maken. Maar daarna begint het ‘trainen’ van het paard en daar zit wel wat moois in.

Zodra je op het paard zit, stuur je het paard de gewenste richting op. Doet het paard wat je vraagt dan kun je het belonen. Doe je dat op het juiste moment dan zie je een roze wolkje rondom het paardenhoofd. Dit betekent dat je band met het paard versterkt wordt.

Af en toe werkt het paard een beetje tegen. Je ziet dan wat hoofdschudden en het paard gaat zelf een bepaalde kant op. Je stuurt het paard dan weer de juiste kant op, en op het moment dat het paard luistert, beloon je weer. Met als resultaat nog meer roze wolkjes rondom het paardenhoofd. En zo blijf je met het paard omgaan totdat je een maximale band hebt.

De les die je hieruit leert? Beloon je paard eens vaker.

We willen allemaal dat ons paard steeds beter wordt in de dingen die we vragen. Hierbij richten we ons vaak op het corrigeren van dat wat niet goed gaat.

We leggen ons buitenbeen aan als het paard iets te veel naar buiten zwenkt, en halen het weg als het paard weer recht loopt. Totdat het paard weer gaat zwenken, dan komt het buitenbeen weer tevoorschijn.

En ook al wordt het wegnemen van de druk van het buitenbeen vaak als een ‘beloning’ gezien. Dat is niet de beloning die ik bedoel. Ik doel op het toevoegen van iets fijns (kriebel over de hals, voerbeloning) wanneer je paard iets doet wat je van hem vraagt.

En dan niet alleen wanneer je je paard iets nieuws aan het aanleren bent, maar ook als je iets hebt gevraagd wat je paard al jaren kent.

Want net als in het spel, zal het je band met je paard versterken.