Clinic Elsa Sinclair – Emotionele niveaus

Vorige week vrijdag ben ik bij een clinic geweest van Elsa Sinclair. Het was een dag met veel informatie en nieuwe inzichten.

Een van de onderdelen van de clinic waar ik veel over na heb gedacht ging over bepaalde emotionele niveaus die een rol spelen bij het trainen van een paard.

Elsa ziet vier van dit soort niveaus:

  • Intolerantie / bezorgdheid
  • Tolerantie
  • Nieuwsgierigheid / betrokkenheid / gezelligheid
  • Comfort / rust / acceptatie

Het niveau van intolerantie / bezorgdheid is het niveau met de meeste spanning. Een paard dat vecht of vlucht zit in dit niveau. Deze emoties wil je niet tegen komen als je met een paard aan het werk bent. Niet alleen omdat het gevaarlijke situaties kan veroorzaken, maar vooral ook omdat het niet prettig is voor het paard. Bovendien ervaart een paard in dit niveau veel stress, en bij stress leert een paard niet.

Ook in het niveau van tolerantie wil je niet terecht komen. Het paard tolereert de training maar voelt zich er niet gemakkelijk bij. Elk paard heeft een andere tolerantie bandbreedte. Het ene paard tolereert meer dan het andere paard. Zit je in de training dicht op de grens van tolerantie naar intolerantie? Dan heb je een grote kans dat het paard zich eerst volledig afsluit voordat er een explosie van agressie of vluchtgedrag volgt.

Dan het niveau waar je juist wel wil zitten in je training: nieuwsgierigheid / betrokkenheid / gezelligheid. In dit niveau kun je je paard nieuwe dingen leren en bouw je een band op.

Maar alles wat je in dat niveau opbouwt blijft alleen hangen als het paard ook regelmatig naar comfort / rust / acceptatie kan gaan. Het is tijdens een training dan ook heel erg belangrijk om te schakelen tussen nieuwsgierigheid en rust. Zodat alles wat je opbouwt ook echt kan integreren bij je paard.

Ik merk in mijn trainingen ook dat ik steeds meer rustmomenten neem en zorg dat het paard in het nieuwsgierigheidsniveau blijft zitten. Zodat ze veel rustiger blijven, hun zintuigen blijven gebruiken en zoveel mogelijk voorkom dat ze niet naar het stressniveau van tolerantie of intolerantie gaan.

In welk emotionele niveau zit jouw paard tijdens de trainingen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s