WinterDipTip – Kleuren en vormen

Wist je dat paarden onderscheid kunnen maken tussen verschillende kleuren en vormen?

Picasso is er niets bij.

Het is erg leuk, en vaak ook verrassend simpel, om je paard het verschil tussen geel en blauw, of tussen een rondje en een vierkant aan te leren.

Hoe? Dat leg ik je hieronder uit.

Maar eerst dit filmpje. Hierin zie je het laatste stuk van de training waarin ik Immy het verschil tussen geel en blauw heb geleerd. Onderaan deze pagina vind je een uitgebreider filmpje.

(Zet het geluid aan. Ik gebruik een clicker om Immy duidelijk te maken wanneer ze het goed doet. Kent je paard de clicker niet? Geen probleem, je kunt ook ‘braaf’ gebruiken.)

Verschillende kleuren

Stap 1: Kies de juiste voorwerpen

Ik raad je aan om eerst met een geel en een blauw voorwerp te beginnen. Deze kleuren kunnen paarden namelijk het beste zien. Later kun je ook ander gekleurde voorwerpen erbij pakken.

Het is belangrijk dat het dezelfde voorwerpen zijn, alleen in een andere kleur. Bijvoorbeeld een gele en een blauwe pion. Of in mijn geval, een geel en blauw vissershoedje. Zo moet je paard echt naar de kleur kijken van het voorwerp en niet naar de vorm.

Stap 2: Eerst één kleur leren

Houd het gele voorwerp eerst achter je rug, zodat je paard het niet meteen ziet. Breng het gele voorwerp vervolgens in het zicht van je paard. Zeg ‘braaf’ op het moment dat je paard het gele voorwerp aanraakt met zijn neus en geef wat lekkers om te belonen. Verberg het gele voorwerp opnieuw achter je rug. Herhaal dit een flink aantal keer totdat je paard elke keer het gele voorwerp aanraakt als je het tevoorschijn haalt.

Nu is het tijd om het woord ‘geel’ aan het gele voorwerp te koppelen.

Houd het gele voorwerp achter je rug. Zeg ‘geel’ en breng het voorwerp daarna meteen in het zicht van je paard. Zeg ‘braaf’ op het moment dat je paard het gele voorwerp aanraakt met zijn neus en geef wat lekkers om te belonen. Verberg het gele voorwerp opnieuw achter je rug. Ook dit herhaal je een flink aantal keer.

Neem het gele voorwerp ook eens in je andere hand. Zo leert je paard dat het om het voorwerp gaat en niet om de hand die je uitsteekt.

Raakt je paard elke keer netjes het gele voorwerp aan, ongeacht in welke hand je het hebt? Dan is het tijd om het blauwe voorwerp erbij te pakken.

Houd beide voorwerpen achter je rug. Zeg ‘geel’ en breng beide voorwerpen daarna meteen in het zicht van je paard. Zeg ‘braaf’ op het moment dat je paard het gele voorwerp aanraakt met zijn neus en geef wat lekkers om te belonen. Verberg beide voorwerp opnieuw achter je rug.

Raakt je paard het blauwe voorwerp aan? Dan stop je beide voorwerpen weer achter je rug. Vervolgens zeg je opnieuw ‘geel’ en breng je de voorwerpen weer in het zicht van je paard. Raakt hij dan wel het gele voorwerp aan? Zeg ‘braaf’ en geef wat lekkers om te belonen.

Blijft je paard het verkeerde voorwerp aanraken? Dan is het aanleren van het gele voorwerp nog niet goed genoeg doorgetraind. Ga dan terug naar de stap waar je alleen het gele voorwerp in het zicht van je paard brengt.

Bij het aanbieden van beide voorwerpen houd je het gele voorwerp de eerste paar keer in dezelfde hand. Raakt je paard steeds het gele voorwerp aan, dan wordt het tijd om de voorwerpen ook eens van hand te veranderen. Gaat dit ook goed? Dan kun je de andere kleur aan gaan leren.

Stap 3: Het aanleren van de tweede kleur

Voor het aanleren van de blauwe kleur, doorloop je precies dezelfde stappen als voor het aanleren van de gele kleur.

Bij het aanbieden van beide voorwerpen bestaat er een grote kans dat het paard toch eerst weer het gele voorwerp aan gaat raken. Want ja, dat moest eerst ook toen beide voorwerpen in het zicht kwamen.

Raakt je paard het gele voorwerp aan terwijl je ‘blauw’ hebt gezegd? Breng dan beide voorwerpen meteen weer achter je rug. Vervolgens zeg je opnieuw ‘blauw’ en breng je beide voorwerpen weer in het zicht van je paard.

Blijft je paard het verkeerde voorwerp aanraken? Dan is het aanleren van het blauwe voorwerp nog niet goed genoeg doorgetraind. Ga dan terug naar de stap waar je alleen het blauwe voorwerp in het zicht van je paard brengt.

Raakt je paard elke keer het blauwe voorwerp aan als je ‘blauw’ zegt? Dan is het tijd voor de allerlaatste stap.

Stap 4: De juiste kleur kiezen

Houd beide voorwerpen achter je rug. Noem de kleur van het voorwerp dat je paard aan moet raken en breng beide voorwerpen dan meteen in het zicht van je paard. Zeg ‘braaf’ op het moment dat je paard het juiste voorwerp aanraakt met zijn neus en geef wat lekkers om te belonen.

Nu begint de hersenkraker; Noem steeds een andere kleur, wissel de voorwerpen geregeld van hand, vraag steeds sneller om de juiste kleur aan te raken.

Raakt je paard steeds het juiste voorwerp aan? Gefeliciteerd! Je hebt je paard geleerd om onderscheid te maken tussen blauw en geel.

Verschillende vormen

Het leren onderscheiden van vormen gaat op dezelfde manier als het aanleren van kleuren.

Print een zwart gekleurde vorm op wit papier (één vorm per vel) en toon die op dezelfde manier aan je paard als de kleuren.

Volgende stappen

Je kunt deze oefening steeds moeilijker maken. Meerdere kleuren, meerdere vormen. Of zelfs vormen in bepaalde kleuren. De hersenen van je paard zal je in ieder geval horen kraken.

Aandachtspunten

Houd de trainingsessies kort. 5 tot 10 minuten is lang zat. Duurt het heel veel langer, dan heb je kans dat je paard afhaakt.

Wordt je paard opdringerig en zit hij met zijn neus bovenop je, zodat je de voorwerpen niet goed aan kan bieden? Maak gebruik van een omheining. Je paard aan de ene kant en jij aan de andere kant. Zo heb je alle ruimte.

Durft het paard het voorwerp niet aan te raken? Beloon de allerkleinste poging van je paard om met zijn neus in de richting van het voorwerp te komen. Al kijkt hij er alleen naar, beloon dat met wat lekkers. Voordat je het weet zit die zachte neus boven op het voorwerp.

Veel plezier!

(Hieronder het uitgebreide filmpje)