Anti vliegenspray: Het gevoel

Iedereen weet dat de huid van een paard heel gevoelig is. Ze voelen een vlieg landen op hun huid. En dat landen van de vliegen wil je nou juist door het gebruik van anti vliegenspray voorkomen. Het lastige ervan is dat het gevoel van het aanbrengen van de spray op de huid ook heel vervelend kan zijn.

Ook hier is speelt mee dat niet elke sprayflacon hetzelfde is, en dat ze dus allemaal een ander gevoel kunnen geven. Er zijn flessen die kort maar krachtig spuiten en flessen die zachtjes en wat langer sprayen.

Ideaal voor het trainen van het gevoel zijn de sprayflacons waarbij je de intensiteit van de straal kan veranderen. Je kunt dan eerst beginnen met het zachtste straaltje en dat uitbouwen tot het gebruik van de hardere straal.

Soms kun je de intensiteit van de straal ook beïnvloeden door de hendel van de fles maar half in te drukken.

Weet je hoe de sprayflacon werkt en kun je de intensiteit van de straal regelen? Pak dan je paard erbij. Vul de fles met water zodat je de kostbare vliegenspray niet verspilt.

Bepaal eerst de plek waarop je paard het minste weerstand heeft met het aanbrengen van de spray. Leg je hand op die plek en spray, met de laagst mogelijke intensiteit, water op jouw hand. Zo voelt je paard al wel wat water op zijn huid, maar nog niet de volle impact van een straal. Spuit ook zo dicht mogelijk op je hand. Houdt de fles dus nog niet te ver van je hand af. Beloon je paard elke keer met wat lekkers als je gespoten hebt en je paard rustig blijft staan.

Beweegt je paard van de straal af? Dan is het handig om een stalgenoot om hulp te vragen. De een om het paard vast te houden en te belonen en de ander om de sprayflacon te bedienen. Degene met de sprayflacon blijft sprayen tot het moment waarop het paard ook maar heel even stilstaat. Op dat moment stopt het sprayen meteen en loopt diegene weg van het paard, terwijl de ander meteen wat lekkers geeft. (Net zoals bij het oefenen van het geluid. Zie vorige post)

Gaat het spuiten van water op je hand goed? Bouw dan op door wel op het lichaam van je paard te spuiten, maar houd daarbij de spuit dicht bij de huid en spray in de richting van de haren. Hierdoor voelt je paard al veel meer, maar is er nog geen directe impact van de straal.

Als je paard hier rustig onder blijft, kun je verdere stappen zetten door de straal steeds meer op de huid te richten, door steeds meer afstand tussen de fles en de huid te nemen en door de straal steeds krachtiger te laten worden.

Er zijn paarden die altijd gevoelig blijven op het gevoel van de spray op hun huid. Je kunt dan de anti-vliegenspray op een spons spuiten en de spray met de spons verdelen over het paardenlichaam. Er zijn ook rollers waarmee je de anti-vliegenspray op het hoofd aan kan brengen.

En dat was het dan… Met behulp van mijn tips moet het mogelijk zijn om stress vrij anti-vliegenspray aan te brengen op jouw paard. Is dat niet het geval? Neem dan contact met mij op.

Als afsluiting op deze reeks volgt er volgende week nog één post. Ik geef je dan een recept voor het maken van anti vliegenspray.