Anti vliegenspray: Het geluid

De meeste problemen bij het aanbrengen van anti-vliegenspray worden veroorzaakt door het geluid dat de fles maakt bij het sprayen. Voor de gevoelige paardenoren is het intense en vaak onverwachte geluid van het sprayen heel heftig. Ze kunnen daardoor meteen in de vluchtmodus schieten.

Maar ook dit is goed te trainen.

Ben je er allereerst van bewust dat niet elke fles evenveel herrie maakt. Je kunt er dus voor kiezen om een fles aan te schaffen die minder herrie maakt en die steeds te vullen met de anti-vliegenspray.

Oefen eerst met een sprayflacon gevuld met water. Je wil je kostbare vliegenspray hier niet voor verspillen. Is het sprayen met water nog steeds te heftig? Gebruik dan een lege sprayflacon en oefen eerst met het geluid van de hendel.

Voor het beginpunt van de training ga je op zoek naar de afstand die nodig is tussen het paard en de fles waarbij jouw paard geen problemen heeft met het geluid. Voor elk paard is deze afstand verschillend. Het ene paard vindt 1 meter afstand oke, terwijl een ander paard toch echt wel 5 meter afstand nodig heeft.

Het kan dus heel goed zijn dat je een tweede persoon nodig hebt. De een houdt het paard vast en de ander houdt de fles vast en maakt het geluid.

Zet je paard niet vast! Je paard moet ruimte hebben om weg te kunnen bewegen van het geluid als hij het spannend vindt. Staat je paard vast, dan kan dit niet en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Houdt de fles op de afstand waarop het paard oke is en spray. Geef je paard wat lekkers als hij blijft staan en laat degene die de fles vast heeft verder weg lopen van het paard. Hierdoor wordt je paard dubbel beloond. Hij krijgt wat lekkers en de druk van het ‘enge’ geluid valt weg.

Loopt je paard van het geluid weg? (Werk in dit geval zeker met twee personen!) Blijf het geluid maken en laat de persoon met de fles op dezelfde afstand meebewegen met het paard. Gaat het paard ook maar even stilstaan, stop met het geluid, laat degene met de fles verder weg lopen van het paard en geef meteen wat lekkers.

Herhaal dit totdat je ziet dat je paard geen stressvolle reactie meer geeft op het geluid.

Vervolgens maak je de afstand tussen de fles en het paard in stapjes steeds kleiner en herhaal je de oefening zoals hierboven beschreven.

Kondig ook hier steeds het geluid van het sprayen aan. Zeg bijvoorbeeld ‘let op’ en maak dan het geluid. Zo weet je paard wat hij kan verwachten en wordt hij niet overvallen door het geluid.

Maak de afstand steeds kleiner totdat je naast het paard staat. Spray niet meteen op het lichaam van je paard, maar spray eerst nog van het lichaam af. Gaat dat allemaal goed, dan kun je op het lichaam van je paard sprayen.

Reageert je paard vervolgens op het gevoel van de anti-vliegenspray op zijn lichaam, dan zullen mijn tips in de volgende post je weer verder helpen.