Spruitjes of chocolade?

Als ik jou vraag om iets voor mij te doen, met als beloning een bord vol spruitjes, dan bestaat er een grote kans dat je die taak niet (graag) uit zal voeren. Grote kans dat je de taak wel graag en goed oppakt wanneer ik je beloon met een reep chocolade.  

Voor paarden werkt het niet anders. 

Sinds een tijdje help ik Diewerke en Gipsey (een driejarige Clydesdale) met het versterken van hun band. Gipsey loopt los en als ze de taak uitvoert die we van haar vragen dan krijgt ze daarvoor een voerbeloning. 

In het begin deed Gipsey alles voor een hooibrok. Tot twee weken geleden.  

Diewerke vroeg Gipsey om in vrijheid netjes naast haar te lopen. Iets wat ze inmiddels goed kan. Gipsey liep netjes mee en Diewerke wilde haar belonen met een hooibrok. Gipsey nam de hooibrok beleefd aan, maar spuugde het meteen daarna uit én liep weg van Diewerke. 

Dat was duidelijke taal. Voor een simpele hooibrok wilde Gipsey de gevraagde oefeningen niet uitvoeren. En daar sta je dan met je goede bedoelingen en een buidelzak vol met hooibrokken. Dus moesten we op zoek naar de juiste beloning voor Gipsey. 

Gelukkig hadden we die heel snel gevonden. Gipsey is groot fan van kriebelen, vooral van kriebels op de plekken waar zij zelf niet goed bij kan.  Diewerke vroeg Gipsey opnieuw om in vrijheid met haar mee te lopen en als beloning werd Gipsey uitgebreid gekriebeld. En daarvoor wilde Gipsey wel aan de slag! De rest van de les was haar volledige aandacht bij Diewerke en is ze helemaal niet meer weggelopen. 

Het is duidelijk dat, niet wij, maar het paard bepaalt wat een beloning is en wat niet.  

Bovendien kan het ook nog eens per dag wisselen. Af en toe chips in plaats van chocolade is ook lekker toch? Onderzoek wat belonend werkt voor jouw paard en maak daar gebruik van.