Anti vliegenspray: De beweging

ANTI-VLIEGENSPRAY: BEWEGING

Het aanbrengen van anti-vliegenspray gebeurt met wat onhandige bewegingen dicht bij het paardenlichaam. Er zijn paarden die hier heftig op reageren.

Je gaat het paard in kleine stapjes laten wennen aan deze bewegingen. In het begin zonder anti-vliegensprayfles.

Bepaal eerst de plek op het lichaam waar jouw paard de bewegingen het minst heftigst vindt. Is dat bij zijn hoofd/hals of meer naar de achterhand? Bij die plek starten we de training.

Maak met je arm en hand de beweging die je zou maken wanneer je een anti-vliegensprayfles vast zou hebben. Doe dit rustig en doelbewust. Wanneer jij heel voorzichtig en behoedzaam beweegt zal je paard denken dat er iets ergs staat te gebeuren en zal hij juist daarop reageren!

Maak het oppervlak van het lichaam waarover je beweegt klein. Blijft je paard staan? Stop met bewegen en geef je paard wat lekkers. Zie je dat je paard geen spanning meer vertoont bij dat kleine oppervlak, dan maak je het oppervlak waarover je beweegt wat groter. Elke keer als jij het oppervlak groter maakt en je paard blijft staan, geef je je paard wat lekkers. Zorg ervoor dat je steeds stopt met de beweging vóórdat je paard de neiging heeft om voor de bewegingen weg te lopen.

Kondig de start van je beweging ook aan. Zeg bijvoorbeeld ‘let op’ en begin dan met bewegen. Zo weet je paard wat hij kan verwachten en wordt hij niet overvallen door de beweging.

Kun je rondom heel het paardenlichaam de bewegingen maken die je zou maken bij het aanbrengen van de anti-vliegenspray? Dan kun je de anti-vliegensprayfles erbij pakken en doorloop je alle stappen opnieuw. Je begint dus weer op de plek waar je paard het minst heftig reageerde en beetje bij beetje maak je het oppervlak groter.

Omdat je paard inmiddels gewend is aan de bewegingen zou de training waarbij je de fles vasthoudt heel snel kunnen gaan. Spray nog niet! Laat je paard eerst wennen aan de beweging met fles rondom zijn hele lichaam.

Jouw paard weet nu hoe hij om kan gaan met de geur van de anti-vliegenspray en de bewegingen die gemaakt worden bij het aanbrengen van de spray. De volgende stap is je paard laten wennen aan het geluid van de spray. In de volgende post vertel ik je hier meer over.