Anti vliegenspray: De geur

Mag je al niet bij je paard in de buurt komen met de fles omdat hij de geur niet tolereert? (Geef hem eens ongelijk) Dan zijn er verschillende oplossingen mogelijk.

De eerste optie is het kopen van een ander merk anti-vliegenspray. Elk merk heeft een andere samenstelling en dus ook een andere geur. Hierdoor is het mogelijk dat je paard wel ‘angst’ heeft voor merk A, maar niet voor merk B. Maar (!) de meest effectieve anti-vliegensprays hebben nu eenmaal een sterke geur, waardoor dit niet dé oplossing kan zijn voor jouw paard.

Dan is het belangrijk om je paard ‘oke’ maken met de fles en de geur die daar omheen hangt. Hiervoor gebruik je eerst een lege, schoongemaakte fles. Ga naast je paard staan en laat je paard de fles aanraken met zijn neus. Raakt je paard de fles aan, geef dan wat lekkers (brokje, wortelschijfje, appel).

Gaat dit goed? Vul de fles grotendeels met water en een scheutje anti-vliegenspray. Herhaal dan bovenstaande oefening. Vervolgens kun je de verdunde spray op een klein deel van het paardenlichaam aanbrengen. Uiteraard niet meteen bij het hoofd! Pak een plek zo ver mogelijk van dat sterk ontwikkelde reukorgaan vandaan. Maak het oppervlak waarop je de anti-vliegenspray aanbrengt geleidelijk aan groter. En vergeet vooral niet om je paard tussentijds te belonen!!

Hierna ga je beetje bij beetje meer anti-vliegenspray in de fles doen en minder water. Je laat het paard steeds eerst de fles aanraken met zijn neus om vervolgens stukje voor stukje het paardenlichaam in te spuiten, met tussentijdse beloningen. Tot het moment waarop het geen probleem is om je paard in te spuiten terwijl je een fles vast hebt waar alleen maar de anti-vliegenspray in zit.

De meeste paarden zullen niet zo veel problemen hebben met de geur, maar meer met de beweging die je maakt als je de anti-vliegenspray aanbrengt. In de volgende post geef ik tips om je paard te laten wennen aan deze bewegingen.