Ik struggle

Als gedragstrainer wil ik op een zo zacht mogelijke manier trainen. Niet alleen omdat een paard dan zo min mogelijk stress heeft en sneller snapt wat er gevraagd wordt, maar ook omdat paarden heel gevoelig zijn en je wil trainen op basis van vertrouwen.

Binnen de paardenwereld is het heel gewoon om met druk te werken. Vanaf het eerste moment op een paard leren we om been te geven en de druk pas los te laten als het paard vooruit gaat. En als het paard niet luistert dan geven we extra druk door een tik te geven met een zweep.

En paarden weten in het algemeen ook heel goed om te gaan met de druk die wij gebruiken.

Ook in mijn gedrags- en trailerlaadtrainingen gebruik ik druk.

Maar wat als je ziet dat het anders kan? Nog zachter, zonder druk?

Ik post regelmatig filmpjes van trainingen met Immy. Op de grond ben ik nu bijna alleen maar bezig met het aanleren van gedrag door middel van positieve bekrachtiging, waarbij ik gebruik maak van een clicker.

Zonder druk leer ik haar nieuwe dingen aan. Leuke dingen zoals apporteren en voetballen. Maar ook gymnastische dingen zoals schouder en achterhand verplaatsing en crunches.

Het is niet makkelijk om zonder druk te werken, maar de resultaten zijn verbluffend. En als ik zie hoe meer betrokken Immy nu bij mij is, dan smelt mijn hart. Als ze me heeft aan zien komen op stal en ik kom haar niet snel genoeg halen, dan heeft ze al drie keer verontwaardigd gehinnikt. Ongeacht waar ze staat (wei, paddock, stal).

Met het rijden gebruik ik nog vollop druk. En ja ik heb ook een zweep in mijn hand en sporen aan mijn voet.

En ik weet dat Immy op mijn kleinste hulp reageert omdat ze anders weet dat er pijn/ongemak komt van mijn benen/de zweep/sporen. Eigenlijk dus ‘angst’ voor de gevolgen als ze niet luistert. Wil ik echt zo met mijn paard omgaan?

Maar aan de andere kant: wat is vriendelijker? Een zo zacht mogelijke aanwijzing met zweep of spoor, of 20x been geven zonder reactie?

Waarbij ik voorop wil stellen dat het dan ook misschien wel aan mijn onkunde ligt om het gewenste gedrag zonder of met veel minder druk aan te leren/te onderhouden.

En waarbij ik in het achterhoofd houd dat Immy en ik ‘gewend’ zijn aan de gebruikte druk tijdens het rijden en dat deze gang van zaken voor ons allebei duidelijk is.

Maar dat mag ook weer geen excuus zijn om niet op zoek te gaan naar steeds minder druk…

Volg je het nog? Lastig he…

Even terugkomend op hoe normaal drukgebruik in paardenland is: Een paard slaan met een zweep omdat hij niet luistert is vrij normaal. Maar wat als we ‘paard’ vervangen door ‘hond’? Ik denk dat we een hond toch minder snel zullen slaan met een zweep als hij niet luistert. Waarom gebruiken we dit dan nog wel bij paarden?

En wat betreft mijn gedragstrainingen. Ik word er vaak bijgehaald omdat er gevaarlijke situaties ontstaan. Paarden die zich losrukken als je met ze loopt, steigeren voor de trailer of uithalen als je de voeten op wil pakken.

Als veiligheid een ding is, dan kan ik voor mezelf tot nu toe goed beredeneren waarom het gebruik van (goed gedoseerde en getimede) druk in die gevallen oke is. Terwijl ik weet dat het op een veel zachtere manier kan. Gewoon omdat het gebruiken van druk vaak snellere resultaten geeft en er dan weer eerder een veilige situatie is voor iedereen die met het paard omgaat.

Het blijft ontzettend lastig. En het zal ook nooit zwart/wit zijn. En het zal altijd van de situatie afhangen. Maar in de basis wil ik wel op een zo zacht mogelijke manier met elk paard omgaan.

Deze blog is absoluut niet bedoeld om met een straffend vingertje te wijzen als je alleen maar druk gebruikt in je trainingen. Verre van.

Wat dan wel? Ik wil het voor mezelf uitgesproken hebben. Want dat scheelt. Zet dingen weer in perspectief. Het geeft mij de ruimte om ‘oke’ te zijn met waar ik nu sta en geeft ruimte om te blijven ontwikkelen.

En ik denk dat er op dit moment veel meer trainers/verzorgers/ruiters zijn die met het bovenstaande struggelen. Dan is het fijn om te weten dat je hierin niet de enige bent. Elkaar even een hart onder de riem steken. ❤

Struggle jij hier ook mee?